18 Kasım 2012 Pazar

2008 İSMEK FESHANE SERGİSİ-OSMANLI MUTFAĞI


2008 İsmek Feshane Sergisinde yer alan mutfakla ilgili diğer bir bölümde Osmanlı Mutfağıydı.
Osmanlı Mutfağı yemekle birlikte aşçının da verdiği emekle bir nevi piştiği bir branş.
Yapılan yemeklerin hepsi emek-sabır ve zaman isteyen yemekler.
Günümüzde özel günler dışında bu yemekleri yapmak için vakit ayırmıyoruz.
İsmek-Osmanlı Mutfağı branşı hakkında daha geniş bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

Konu hakkında hazırlanan kitapçığın kapağında "Orta Asya'dan günümüze, yer sofrasından masa kültürüne geçiş" yazıyordu.
Stant tam bu konu üzerine dekore edilmişti.
Hem yer sofrası, hemde masa hazırlanmıştı.
Kullanılan eşyalardan, en küçük aksesuara kadar hepsi özenle seçilmişti.
Standın içi çok kalabalıktı, o yüzden geniş açı ile hepsini bir arada çekemedim.
Fakat ayrı ayrı da olsa ortamı, aksesuarları ve özellikle yemeklerin resmini çektim.

Sofrada ki mönü;
Arap aşı çorbası,
Erikli sarma,
Çılbır,
Katmerli veya gözleme,
Kalbuni Pilav,
İrmik Helvası.
Bu resimler de hazırlanan masayı görebilirsiniz.
Kullanılan örtü-peçete-peçetelik-tabak-bardak ve tüm aksesuarlar masanın görkemini ortaya çıkarıyordu.

Özellikle tabaklara bayıldım : )
Masada ki menü;

İncikli sultan sarma,

Ciğerli gömlek kebabı,

Zeytinyağlı çeşitleri,

Tatlı çeşitleri,

Saray helvası.

Ayrıca Türk mutfağının vazgeçilmezi Türk kahvesi masada ki yerini almıştı.
Peçetelikler kuş şeklindeydi.

Bu resimlerle ortamın nasıl olduğunu tahmin edebilirsiniz.



Görüşmek üzere.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder