6 Mart 2017 Pazartesi

2016 İSMEK FESHANE SERGİSİ-TILSIMLI GÖMLEKLER VE TAKILAR SERGİSİ

muhteremle sergiye
2016 İsmek Feshane sergisi resimlerine devam ediyorum.
Bir önceki bölümde 3 bölümlük "Kuyumculuk Teknolojisi-Takı Tasarımı" resimlerinin sonuncusunu yayınladım.
Bu bölümde konudan fazla uzaklaşmadan Küçük Bedesten salonunda sergilenen takı tasarımı bölümünün öğretmen ve kursiyerlerinin hazırladığı "Tılsımlı Gömlekler ve Takılar"" isimli serginin resimlerini yayınlayacağım. 

Tılsımlı gömlekler ve takılar sergisi ile ilgili basında çıkan haber;
"İSMEK 20. Yılı Genel Sergi ve Festivali" kapsamında sanatseverlerle buluşan "Tılsımlı Gömlekler ve Takılar" sergisi ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden sergi hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan İSMEK Takı ve Kuyumculuk Zümre Başkanı Fatma Fisunoğlu, Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan, hastalıklardan korunmak, şifa bulmak gibi niyetlerle giyindikleri tılsımlı gömlekleri yeniden yorumladıklarını anlattı.
Fisunoğlu, geçmişte üzerinde ayet, dua, hadis ve semboller bulunan tılsımlı gömleklerin bugün sırrını hala koruduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Tılsımlı gömlekler bugün saraylarda kapalı mekânlarda duruyor ve çoğu Türk gencinin bundan haberi yok. Biz de o tılsımlı gömleklerden yola çıkarak bu çalışmayı hazırladık. İnsanlar bugün de giyebilsin, geçmişten geleceğe bir köprü kuralım istedik ve gömleklerin üzerine Osmanlıca, Türkçe güzel sözler yazdık. Herkes rahatlıkla giyebilsin diye ayet yazmadık."
Tılsımlı gömleklerin hazırlanışı hakkında bilgi veren Fisunoğlu, "Birtakım bez kumaşlar üzerine püskürtme yöntemi ile eskitme yaptık. Daha sonra da Osmanlıca beyitler yazdık ve takılarla da bezedik." diye konuştu.
Fisunoğlu, çalışmayı İSMEK Çukurbostan Uygulama Merkezi Kuyumculuk Atölyesi eğitmeni Ayhan Eski ve öğrencilerinin takılarıyla tamamladıklarını kaydetti.
Topkapı Sarayı Müzesi’nde yer alan tılsımlı gömleklerden ilhamla hazırlanan sergide yer alan takılar ise, Esma-ül Hüsna, hat, sedef üzerine bağ, telkâri, ajur kesim ve örgü teknikleri ile sanatseverlere sunuluyor. Takılar arasında, hattat Ali Toy'un da özel bir tasarımı yer alıyor.
* Tılsımlı gömlekler hakkında
Tılsımlı gömleklerin Osmanlı döneminde padişahlar tarafından giyildiği biliniyor. Uzmanlar tarafından, üzeri ayet, hadis ve sembollerle süslü gömleklerin her birinin üç-dört yılda dokunduğu, padişahların gömlekleri savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giydikleri ifade ediliyor.
Gömleklerin kumaşlarının o dönem Tonguzlu adıyla bilinen Denizli'den getirildiği ve 8 bin ilmekle dokunduğu bilgisini veren uzmanlar, dokuma tekniğinde kullanılan formülün bugün bilinmediğini kaydediyor.
Kaynak

sergi resimleri














Yeni bölümde görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder